Taide avaa maailmoja

On päiviä ja aikoja, jolloin toivon jonkun puhuvan minut tähän hetkeen, maalaavan minut näkyväksi ja nostavan pois mustasta lammesta.On hetkiä, jolloin rakkaus pakahduttaa tai suru repii osiin. On sileitä asfaltteja, mutta raskain taival.On muistoja,jotka nousevat pintaan ajoittain:"Miten sumuinen oli  matkani sairaalasta, jonne menin paranepiankukkien kanssa, mutta josta poistuin siskoni jäämistö reppuun pakattuna .Reppu selkään ja matkaan, elämää ja kuolemaa."

On taide, jonka  tärkeimpiä tehtäviä on koskettaa.Taide välittää tunteen, ärsyttää, mykistää, herättää kysymyksiä, mutta koskettaa ja tulee nähdyksi ja kuulluksi- sanoitta tai sanoin.Taiteilija voi olla väline tunteen siirtämisessä. Taide auttaa henkilökohtaisen kokemuksen kautta kuulumaan johonkin.Omille oppilailleni olen sanonut, että taide on kieli, sitä voi lukea ilman sanoja.Jos kaikki sortuu ympärillämme, ihmissuhteet ovat häilyviä ja maapallo heilahtelee maanjäristyksissä, niin mihin kiinnitymme? Olemassaoloon, jonka voi kokea taiteen tekemisen ja kokemisen kautta.

Parhaimmillaan taiteen tekemisen ja kokemisen äärelle asettuvat ihmiset ovat tasa-arvoisia.Sen takia taide-ja harrastuselämyksiä tulee olla riittävästi ihmisten elämässä.Harrastusmahdollisuuksien tulee tavoittaa kaikki ja niin, että jokaisella on oikeus harrastaa sitä ,mikä auttaa jaksamaan ihmisenä olemista.Tiloja yhdessä tekemiseen ja yhteisöllisyyteen kasvamisessa tulee tarjota.Kun jaat yhteisiä kokemuksia  tekemisessä,  samalla opit ymmärtämään toista paremmin.Kun ymmärrät toista paremmin, otat toisen huomioon paremmin ja opit kantamaan vastuuta myös muista.Taide avaa maailmoja.

 

 

TuijaLindfors

Olen kuvataiteenopettaja, TaM, ja ympäristötaiteilija, intohimoinen pyöräilijä ja kävelijä Vantaan Rekolasta.Tunnen, siis elän!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu